SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

redukcja białko

  • Sterydy anaboliczno-androgenne (SAA), czy tego chcemy czy nie, stały się nieodłącznym elementem treningu dla wielu osób. Historia współczesnej terapii androgenami rozpoczęła się dopiero w roku 1935, gdy Enrest Lacquer wyizolował testosteron z jąder byka w Amsterdamie. Należy dodać, iż wyizolował ledwie 10 mg testosteronu aż ze 100 kg byczych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 78110 Data: 2019-06-28 09:25:15
  • W przyrodzie nie ma nic za darmo. Wykazano, iż organizm bardzo niechętnie buduje mięśnie, gdyż jest to związane z ogromnym kosztem energetycznym. Niestety, w momencie, gdy chcesz poprawić jakość muskulatury (pozbyć się zwałów tłuszczu), poniesiesz mniejsze lub większe straty masy mięśniowej. Dlaczego? Bo ograniczasz podaż tłuszczów i/lub [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5829 Data: 2020-11-19 21:16:53
  • Dostarczanie różnego rodzaju białka uważa się za kluczowy element budowania masy mięśniowej. Często młodzi adepci żelaznego sportu zapominają o tym, iż sama podaż protein nic nie znaczy i nie przyspieszy przyrostów masy mięśniowej. Jeśli zapomnisz o tłuszczu i węglowodanach, zapewne efekty osiągane przez Ciebie na treningu będą niewielkie lub [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8414 Data: 2018-12-23 15:20:59
  • Dużo białka = mało tłuszczu podskórnego?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Naukowcy sprawdzali, czy u otyłych kobiet z podwyższonymi wynikami HOMA-IR – insulinoopornością, większe efekty przyniesie program ćwiczeń i dieta bogatsza w węglowodany czy ćwiczenia i dieta polegająca na ograniczeniu podaży węglowodanów, a przy wyższej podaży protein. Wniosek: dieta o ograniczonej zawartości węglowodanów, a większej podaży [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4188 Data: 2019-03-10 12:43:51
  • Diety wysokobiałkowe nie są niczym nowym. Publikacja Atkinsa o tego typu rozwiązaniu żywieniowym pochodzi z 1972 r. Jest z nimi związanych wiele mitów, przekłamań i nieprawdziwych informacji. Zamieszanie pogłębia „finansowe wsparcie naukowców” przez Fundację Atkinsa. Mechanizm nr 2: „Termiczny efekt pożywienia” DIT / SDA lub TEF, czyli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6086 Data: 2019-08-10 12:47:45
  • Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6744 Data: 2018-12-04 08:58:17
  • Bardzo wiele osób uważa, iż należy dostarczać nawet 4-5 g protein na kilogram masy ciała dziennie, gdyż rzekomo przy stosowaniu sterydów anaboliczno-androgennych to nadmiarowe białko zostanie spożytkowane. Przykro mi, ale badania naukowe nie potwierdzają podobnej tezy. Z taką ilością protein w diecie wiąże się cała masa problemów dla sportowca. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10120 Data: 2017-07-03 12:56:43
  • Na temat odchudzania powstały setki książek i artykułów. Problem tkwi w tym, iż większość prezentowanej tam wiedzy nie ma dużego lub żadnego odzwierciedlenia w faktach. Dlatego polecam książki wydawnictwa PZWL oraz publikacje w rodzaju autorstwa Brada Schoenfelda „Strong & Sculpted” (jest do znalezienia w wersji anglojęzycznej, w sieci). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18648 Data: 2020-01-17 17:49:01
  • Ludzie trafiają do klubu z różnych pobudek. Początkowo wiele osób uważa trening siłowy za nudny, a podejście do ćwiczeń niejednokrotnie zmienia się z wiekiem. W początkowych miesiącach ćwiczeń największym zagrożeniem jest początkowa łatwość w osiąganiu rezultatów. To znaczy, że możesz stosować dość kiepską dietę i niezbyt efektywny trening, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5494 Data: 2020-01-15 07:35:13
  • Obserwując wypowiedzi w Internecie twierdzę, iż większość nie posiada elementarnej wiedzy na temat nie tylko dietetyki, ale też funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jest to tym bardziej smutne, iż powinny być to informacje wyniesione ze szkoły. Nie wymagam znajomości biochemii czy zaawansowanej farmakologii. „Wszyscy moi bliscy zmarli, więc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13286 Data: 2019-05-19 09:25:46
  • [...] aromatyzacja przy kiepskiej diecie i braku innego treningu poza siłowym) nadmiar testosteronu u kobiet również sprzyja otłuszczeniu i różnorakim zaburzeniom (np. PCOS) redukcja tkanki tłuszczowej pośrednio zależy od ilości testosteronu, najprawdopodobniej istotniejszy jest tu estradiol redukcja masy ciała zależy od pracy i funkcji tarczycy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27482 Data: 2018-02-23 07:32:03
  • Białko - jak i kiedy brać, aby rosnąć?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Białko jest niezbędnym elementem diety kulturysty. Wokół stosowania protein powstało wiele mitów, a każdy z bywalców klubów ma swoje zdanie w tej kwestii. Proteiny dla hipertrofii – ile i kiedy? Na początek przyjrzyjmy się, które stwierdzenia są prawdziwe, a które są jedynie nadinterpretacją lub ewidentnym fałszem. Bardzo często specjaliści [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7216 Data: 2019-01-20 17:05:18
  • [...] w rejonie bioder („boczki”) czy w określonych punktach na ramionach (np. w rejonie tricepsa), to korzystny jest trening siłowy, ale celem nie powinna być „masa”, tylko „redukcja”. Podsumowanie  Największym błędem początkujących jest „skakanie” po planach treningowych i dietach. Słyszałem wypowiedzi osób mających kilka lat stażu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6896 Data: 2020-12-31 10:33:07
  • Dopalacze i hamulce dla metabolizmu

    Artykuł
    Badania naukowe

    Genetyka jest niesprawiedliwa, ale nie można uzasadniać nią braku efektów w budowaniu masy mięśniowej czy redukcji tkanki tłuszczowej. Nader często powodem porażki nie są wcale „kiepskie predyspozycje”, a niewłaściwa dieta (np. dostarczająca za mało energii – w wypadku budowania masy - lub dostarczająca za dużo energii – w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3151 Data: 2019-05-22 12:10:30
  • Oszacowano, iż ilość cukrzyków zwiększy się o 54% pomiędzy 2015 a 2030 r. w USA, a choroba dotknie więcej, niż 54.9 miliona Amerykanów. Roczna liczba zgonów z powodu cukrzycy wzrośnie o 38% do poziomu 385 800 osób, a całkowite koszty medyczne i społeczne związane z cukrzycą wzrosną o 53% do ponad 622 miliardów dolarów do roku 2030. Badanie ważne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2409 Data: 2019-03-03 16:01:04
  • Diety dla kulturysty: masa, redukcja, gęstość i siła

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Z kulturystycznymi dietami związane jest wiele kłamstw, przeinaczeń, fałszywych tez oraz kompletnych nonsensów. Bardzo słabym źródłem informacji bywa Internet. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć, zacząłbym od książek uznanych autorów np. H. Gertig, J. Przysławski „Bromatologia – zarys nauki o żywności i żywieniu”, H. Ciborowska, A. Rudnicka, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20757 Data: 2019-05-29 09:15:06
  • Siłownia zamknięta! Jak ćwiczyć? Jak jeść? Jak żyć? Fit Poradnik dla ćwiczących w domu! SPIS TREŚCI Trening Trening całego ciała Progresja objętości treningowej w warunkach domowych Myo-Reps jako sposób wykonywania treningów w warunkach domowych Trening dzielony w układzie Wypychania/Przyciągania/Nogi - Push/Pull/Legs Odżywianie Kalorie Białko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23893 Data: 2020-10-23 16:10:50
  • Redukcja zazwyczaj zwiększa zapotrzebowanie na produkty zawierające białko. Wiąże się to z tym, że białko działa antykatabolicznie, zabezpieczając nie tylko tkankę mięśniową, pod względem ilości aminokwasów potrzebnych do utrzymania bilansu azotowego na dodatnim poziomie, ale i zabezpiecza tkankę mięśniową pod kątem energetycznym, pomimo tego, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 37124 Data: 2017-11-14 01:30:56